Piimäjuusto
- 3 litraa täysmaito
- 5 kananmunaa
- 1 litra hapanta normaalia
- piimää
- 1 teelusikallinen suolaa
- Kuumenna huoneenlämpöinen maito kattilassa koko ajan puulastalla sekoittaen tai haudekattilassa välillä sekoittaen melkein kiehuvaksi (+90 astetta)
- Vatkaa huoneenlämpöisten munien rakenne rikki ja vispaa ne huoneenlämpöiseen piimään.
- Kaada muna-piimäseos kuuman maidon joukkoon kattilaan
- Katkaise lämpö ja anna kattilan olla lämpimässä noin puolen tunnin ajan, kunnes juustomassa ja hera erottuvat selvästi – Älä sekoittele
- Kostuta sideharso ja vuoraa sillä tiheä siivilä
- Nosta juustomassaa toisella hieman pienemmällä tiheällä siivilällä sideharsosiivilään niin kauan, että kaikki juustomassa on huolellisesti tallessa
- Sekoita suola juustomassaan
Peitä juustomassa sideharsolla ja paina pinta tasaiseksi - Anna heran valua jääkaapissa muutama tunti, mielellään yön yli
- Kumoa juusto ja leikkaa siitä annospalat lautaselle ja tarjoile puolukkasiirapin kera
- Piimäjuusto säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan
Puolukkasiirappi
- 200 g puolukoita
- 1 dl sokeria
- 2 dl vettä
- Keitä puolukoita sokerivedessä hiljaisella lämmöllä noin 1 tunnin ajan, siivilöi ja paseraa puolukat
- Anna siirapin jäähtyä kylmäksi
Siemennäkkileipä
1 dl auringonkukan siemeniä
0,5 dl pellavansiemenrouhetta
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 rkl chiansiemeniä
1 tl psylliumia
1 tl suolaa
2 dl vettä
1 rkl öljyä
- Sekoita kuivat ainekset keskenään
Kiehauta vesi ja sekoita kuivien ainesten joukkoon - Lisää öljy ja anna massan vetäytyä 10 minuuttia, jotta chiansiemenet ehtivät geeliytyä
- Levitä taikinamassa uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi
- Paista 175 °C uunissa noin 60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on kuivaa ja kullanruskeaa
- Paloittele jäähtynyt näkkileipä varovasti taittaen sopivan muotoisiksi paloiksi
- Säilytä huoneenlämmössä



